Jeugd en Muziek Maaseik

ENSEMBLE AQUIL’ ALTERA Muziektheater

VEDUTA Philips De Goede & Jan Van Eyck

Verhalen over Van Eyck en z’n tijd – Muziek van toen en nu

Dit omwille van corona uitgestelde concert past volledig in de verderzetting van het Van Eyckjaar in Maaseik. Het is een uitzonderlijke creatie, volledig gewijd aan Van Eyck.

Aquil’AlterA werd in 2006 als blokfluittrio opgericht. Sinds 2018 groeide het met Antonie Schlegel, Rein Van Bree (Maaseik 1984) en Ruth Van Killegem uit tot een uniek multi-instrumentaal ensemble (met blokfluiten, cornetto en dulciaan). Aquil’AlterA verdiept zich niet alleen in Oude Muziek van middeleeuwen tot barok, maar ook in – vaak speciaal aan het trio opgedragen – hedendaagse muziek.

Voor deze muziektheaterproductie werkt Aquil’AlterA samen met altus Pieter De Praetere. De tekst is van Jonas Bruyneel, auteur van o.a. “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het verhaal doet je voelen, horen en ruiken zoals Jan Van Eyck en Filips De Goede dat deden in hun tijd.
Tussendoor weerklinken betoverende composities van meesters uit hun tijd: Ockegem, Binchois… Muziek als een spiegel tussen toen en nu. De hedendaagse componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker schreven elk een muziekstuk in hun eigen 20ste eeuwse klanktaal.

Kom en vergezel ons op een reis door tijd, ruimte en klank.
“Op de straathoek staat een koppeltje, verstrengeld. Ze lijken niets te merken van het geratel van katrollen, van het neerkomen van hamers en van het getrappel in het rad van de hijskraan. Terwijl de kerk groter wordt en een kathedraal wordt, delen ze een stiekeme kus. De stad mag uit haar voegen barsten en stinken van de kroegen, varkens, hoeren en vrome en machtige mannen met wilde dromen, het is vooral een stad van mensen. En waar mensen zijn, is tederheid.”

Bron: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto Hugo Maertens en Dominique Provost, ontwerp Dries Sabbe.

Muziektheater van Ensemble Aquil’AlterA en acteur-contratenor Pieter De Praetere.

Ensemble Aquil’AlterA: Antonie Schlegel, Rein Van Bree en Ruth Van Killegem
Spel en zang: Pieter De Praetere
Tekst: Jonas Bruyneel (‘Vijd’)

Nieuwe muziek van Mirek Coutigny & Kris De Baerdemacker (Gent, 2020)
Oude muziek van Ockeghem, Dufay, Binchois …

Organisatie:
het Van Eyckplatform i.s.m. het stadsbestuur en Jeugd en Muziek Maaseik.

Uitgesteld concert en tickets:
Dit concert, oorspronkelijk voorzien op 28 november 2021, werd omwille van corona uitgesteld. De reeds aangekochte tickets blijven geldig voor deze nieuwe datum

 

 


UItvoerder

Datum

28 aug 2022

Tijd

15:00

Prijs

€ 15,00

LOCATIE

Sint Annakerk Aldeneik
Hamontweg

Volgend Event