Jeugd en Muziek Maaseik

ARS ACADEMIA o.l.v. John Vandecaetsbeek

Stabat Mater   Pergolesi

Stabat Mater (1736) van Giovanni Battista Pergolesi: jaargang 6.

Dit meesterwerk is niet weg te denken uit de kop van de ranking van de jaarlijks terugkerende muzieklijst “aller tijden” van KLARA. Na meermaals op nummer één gestaan te hebben in de  top 100 behoort ’t Stabat Mater van Pergolesi  tot het kleine kransje van de grootste klassieke werken aller tijden, samen met andere meesterwerken als “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt en de “Mathäus-Passion” van J.S. Bach.

Het verhaal:
De Latijnse tekst datteert uit de13de eeuw en gaat over Maria, de moeder van Christus, die haar zoon aan het kruis genageld ziet. De compositie dateert uit 1736. Pergolesi werkte ze af op zijn sterfbed. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.
De muzikale verklanking is mooi en troostend. De dissonanten weerspiegelen met grote intensiteit de tranen (je hoort als ‘t ware Maria wenen), de kwelling en de vernietiging die de essentie van de tekst uitmaken: ‘het rouwende moederhart’. Het hartverscheurend beeld van menselijke kwetsbaarheid wordt in al z’n eenvoud doch meesterlijk opgeroepen.
Pergolesi spoort aan tot compassie en mededogen.

solisten:
Liesbeth Schepers, sopraan
Lien Hageman, alt

 


Datum

28 mrt 2024

Tijd

20:00

Prijs

Volgend Event