Jeugd en Muziek Maaseik
Stabat Mater

Ars Academia o.l.v. John Vandecaetsbeek

tickets woensdagavond op deze pagina

Pergolesi’s Stabat Mater

In het jaar dat het Harlindis en Relindis-thema ‘inspirerende vrouwen’ de rode draad vormt doorheen de Aldeneiker concertprogrammatie, mag Pergolesi’s meesterwerk niet ontbreken. De Latijnse tekst dateert uit de 13de eeuw en gaat over Maria, de moeder van Christus en inspiratiebron voor zovelen, die haar zoon aan het kruis genageld ziet. De compositie dateert uit 1736. Pergolesi werkte ze af op zijn sterfbed. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.

Dirigent John Vandecaetsbeek heeft er een traditie van gemaakt, dit werk jaarlijks op witte donderdag uit te voeren in Aldeneik. Jaarlijks mogen we ons verheugen op een grote belangstelling en hebben we ervoor gekozen om een tweede concertdatum toe te voegen

Orkest

Michel Awouters en Veronique Hendrix, viool
Jeroen Beckers, altviool
Roel Machon, cello
Katrien Dupont, contrabas
Hilde Gielen en Johan Mertens, fluit

Solisten:

Liesbeth Schepers, sopraan
Lien Haegeman, alt

Stabat Mater van Josef Rheinberger

In deze uitzonderlijke Harlindis- en Relindis-jaargang heeft het tandemgegeven een heel andere betekenis gekregen. Waar in vorige edities uitmuntende leerlingen podiumkansen aangeboden kregen om samen met het orkest Ars Academia te concerteren wordt het publiek naast ‘t Stabat Mater van Pergolesi ook nog de versie van Josef Rheinberger aangeboden.

Deze Duitse componist schreef twee versies van het Stabat Mater. De tweede versie is het vierdelig Stabat Mater Op. 138 voor koor, strijkers en orgel uit 1890. Ondanks dat het in de romantiek is geschreven, typeert het zich door een barokstijl en wordt beschreven als een muziekstuk van een moderne en tevens traditionele kwaliteit.

Het Volwassenenkoor Cantitare van de Academie zal dit samen met de instrumentalisten van Ars Academia onder leiding van Jeroen Beckers vertolken.

 

 

 


Uitvoerder

Datum

13 apr 2022

Tijd

20:00

Prijs

€ 15,00

LOCATIE

Sint Annakerk Aldeneik
Hamontweg

Tickets

Stabat Mater € 15
Beschikbaar Tickets: 147
Het Stabat Mater ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Volgend Event