Jeugd en Muziek Maaseik

LE FLAMAND

‘La route du nord’

CD-release: sept 2024


In het seizoen 2022-2023 nodigden we LE FLAMAND voor het eerst uit naar Maaseik. En alhoewel we met dit concert buiten onze comfortzone van de kamermuziek traden, was het kerkje in een mum van tijd uitverkocht! Het publiek dankte met een staande ovatie.
Waarom? Omdat de muziek van Le Flamand ontroert en beroert. Kurt Vanhengel is een beetje Jacques Brel, of Guy Béjart. Z’n poëtische teksten zijn van het kaliber Stef Bos. Hij schreef een supermooie Luikse versie van Jan Dewilde’s fanfare (Lieven Tavernier), maar bovenal is heel veel van Kurt Vanhengel himself. En ons publiek omarmde ook dit genre van luistermuziek.

Maaseikenaar Ralf Demandt, gitarist bij le Flamand, die ons op het spoor zette van deze zo herkenbare muziek, fluisterde in ons oor dat er weer heel wat nieuwe en beklijvende chansons toegevoegd werden aan het repertoire van Le Flamand.
Tijd dus om LE FLAMAND opnieuw een podium te geven in Maaseik.

Benieuwd? Kom en ontdek of herontdek le Flamand samen met ons.

Bio
Un chansonnier flamand? … Il existe.
Kurt Vanhengel (°1971) is een Limburgse singer-songwriter met een passie voor literaire vertaling en chanson. Schrijvend in het Frans en in het Spaans serveert ‘le Flamand’ u een verfijnde mix van folk en klassiek chanson. Met liedjes die zowel tekstueel als muzikaal onmiskenbaar een poëtische nostalgie uitademen.

Begeleid door zijn compagnons de route Jolien Wils (accordeon) Eric Davids (keyboards) Ralf Demandt (gitaar) en Michaël Boonen (bas, cello en percussie), zingt hij over ‘de schoonheid van lege stations, de overtolligheid van oude dijken. Over koolzaad dat bloeit tussen grauwe industrie, de eenzaamheid die aan je deur belt als een onverwachte, oude vriend. Of over hangende huisjes in Luik die de hemel bedekken…

Maar als chansonnier ben je niet alleen wat je zingt en hoe je zingt. Als artiest ben je ook ‘je eigen reden waarom je zingt’. Daarom  ziet ‘Le Flamand’ zichzelf eerder als een ‘stand-up chansonnier’, een ‘liedjesverteller’. ‘Achter elk lied schuilt immers een eigen verhaal. Le Flamand: ‘Ikzelf vertel die verhalen heel bewust tussen mijn liedjes door. Niet enkel als bindtekst, maar ook in de hoop dat de mensen ze zo beter begrijpen…’

 

 


UItvoerder

Datum

19 okt 2024

Tijd

20:00

Prijs

€ 16,00

LOCATIE

Academie voor Kunsten
Boomgaardstraat 10 3680 Maaseik

Tickets

Le Flamand
Beschikbaar Tickets: 94
Het Le Flamand ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Volgend Event