Jeugd en Muziek Maaseik

Koper en tin

Concert voor koperblazers en orgel

Uitvoerders:
Veerle Cornelis, orgel

Gunther Kerkhofs, trompet
Patrick Warson, hoorn
Frank Boonen, tuba
en het hoorn- en trompetensemble
van de academie

St.- Lambertuskerk Neeroeteren.
Twee restauraties in 1882 en 1905 hadden het Le Picard orgel, daterend uit 1742, zodanig om zeep geholpen dat het sinds 1965 voor zo’n 50 jaar buiten gebruik werd gesteld. Na een degelijke restauratie staat het orgel sinds 2016 echter als vanouds weer te pronken op zijn vertrouwde plaats. De Harlindis en Relindis cyclus leek ons een ideaal moment om u te laten kennis maken met dit prachtige eenklaviers orgel van Jean-Baptiste Le Picard.

Verdeeld over ‘t jaar willen we u drie orgelconcerten aanbieden vanuit deze prachtig gerestaureerde kerk in Maaslandse gotiek. De eerste organist is Veerle Cornelis, De tweede in april is Jeroen Follon en afsluiten doen we in november met Luc Ponet.

In dit concert willen de blazers hun koperen instrumenten laten samensmelten met de klanken uit de tinnen pijpen van ’t orgel. Ze doen dat in verschillende formaties en samenstellingen. Als trio, met hun respectievelijke ensembles uit diverse academies, als solist en uiteraard met orgelbegeleiding.
Voor het sologedeelte orgel kiest Veerle voor een aantal muziekstukken waarbij de mogelijkheden van het Picardorgel ten volle tot hun recht komen. Een mooi citaat van haar willen we u niet onthouden: “ik ben al ter plaatste geweest voor de eerste repetities en ben onder de indruk van dit kleine instrument (1 klavier) waar behoorlijk veel mooie klanken uit komen! Ik wil dus vooral alle mooie mogelijkheden van dat orgel laten horen”. einde citaat.

 

 


UItvoerder

Datum

20 feb 2022

Tijd

15:00

Prijs

€ 10,00

LOCATIE

St.- Lambertuskerk Neeroeteren

Volgend Event