Jeugd en Muziek Maaseik

Psallentes

Het geesteskind van Hendrik Vanden Abeele

In het milleniumjaar 2000 stichtte Hendrik Vanden Abeele de gregoriaanse groep Psallentes. Deze kleine groep gaat met professionele stemmen op zoek naar het gregoriaans uit de late middeleeuwen en de renaissance. Met eigen en andere ensembles realiseerde Hendrik Vanden Abeele een vijftigtal cd’s, en hij ondernam concertreizen in Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, China en Japan. De verschillende cd’s van Psallentes kregen veel lof, met vijf sterren van het tijdschrift Goldberg, tweemaal een Diaposon d’Or, een ‘répertoire 10’ en een ‘Prix Choc’ van le Monde de la Musique, en de Cecilia-prijs van de Belgische muziekkritiek.
Hendrik Vanden Abeele is doctor in de kunsten aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op (de zoektocht naar een hedendaagse relatie met) uitvoeringspraktijk van het laatmiddeleeuws gregoriaans.

Toen we hem in 2020 vroegen of hij speciaal voor dit Harlindis en Relindis-jaar een programma wilde samenstellen, aanvaardde hij die opdracht met een volmondig ‘ja’. Immers, in de loop der jaren heeft Psallentes al meer dan 180 (sic) programma’s voorgesteld, bijna allemaal rond laatmiddeleeuws gregoriaans en aanverwante polyfonie en onze vraag sluit dus naadloos aan bij datgene waarvoor Psallentes staat. 

De bezetting van Psallentes is wisselend, maar we kunnen nu al verklappen dat de Maaseikse Rein Van Bree geselecteerd is om mee aan te treden in Aldeneik.

 

 

 

 


UItvoerder

Datum

22 okt 2022

Tijd

20:00

Prijs

€ 15,00

LOCATIE

Sint Annakerk Aldeneik
Hamontweg

Tickets

Psallentes € 15
Beschikbaar Tickets: 140
Het Psallentes ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Volgend Event