Jeugd en Muziek Maaseik
Stabat Mater

Ars Academia o.l.v. John Vandecaetsbeek

‘laatste tickets’ –

STABAT MATER (Pergolesi).

Stabat Mater (1736) van Giovanni Battista Pergolesi: jaargang 3.
Na vijf jaar op nummer één gestaan te hebben in de klara top 100 speelde ’t Stabat Mater van Pergolesi haasje-over met dat andere meesterwerk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt en de Mathäus-Passion van J.S. Bach.
De Latijnse tekst datteert uit de13de eeuw en gaat over Maria, de moeder van Christus, die haar zoon aan het kruis genageld ziet. De compositie dateert uit 1736. Pergolesi werkte ze af op zijn sterfbed. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose.
De muzikale verklanking is mooi en troostend. De dissonanten weerspiegelen met grote intensiteit de tranen (je hoort als ‘t ware Maria wenen), de kwelling en de vernietiging die de essentie van de tekst uitmaken: ‘het rouwende moederhart’. Het hartverscheurend beeld van menselijke kwetsbaarheid wordt in al z’n eenvoud doch meesterlijk opgeroepen.
Pergolesi spoort aan tot compassie en mededogen.

beluister hier een fragment:
https://www.youtube.com/watch?v=DV6BkxSJqvw

solisten:
Liesbeth Schepers, sopraan
Lien Haegeman, alt

Tandemconcert

Ook in 2021 geven we, voorafgaand aan ’t Stabat Mater, een aantal leerlingen van de academie voor Kunsten Maaseik de kans om als solist aan te treden met het professioneel ensemble Ars Academia.

Voor deze editie zijn dat:

Nathalie Aben & Anja Cuijpers – zang

Nathalie en Anja slaagden vorig schooljaar beiden met verve in de richting zang. Op dit moment specialiseren ze zich verder in de klas van Veerle Henkens. Ze zingen al jaren in het vocaal ensemble van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik en mochten in deze hoedanigheid het voorprogramma verzorgen van ‘The London Quartet’, één van de meest vooraanstaande vocale groepen uit het Verenigd Koninkrijk. Nathalie, een mama van 2 kindjes, werkt als apothekersassistente in het ziekenhuis van Roermond en Anja is werkzaam als financieel administratief medewerkster bij Cuijpers Groep BV in Stein. Samen brengen ze 2 religieuze duetten: Ave verum uit het Stabat Mater van Karl Jenkins en Pie Jesu uit het Requiem van Andrew Lloyd Webber.

Olive Awouters – altviool

Olive begon op 6 jarige leeftijd met vioollessen bij haar ouders, Michel en Veronique. Drie jaar geleden startte ze ook met altviool aan de academies van Tongeren en Maaseik in de klassen van Veronique Henderix en Jeroen Beckers. Olive nam succesvol deel aan diverse wedstrijden. Zo behaalde ze met het ensemble The BOWs een eerste prijs cum laude op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt, een prestatie die resulteerde in een masterclass met Jon Thorne, docent altviool aan ‘the Royal College of Music’ te Londen. Momenteel volgt ze de lerarenopleiding (economie-LO) aan UCLL Diepenbeek. Olive koos voor Märchenbilder, een compositie van Robert Schumann gebaseerd op symbolen en allegorieën gerelateerd aan populaire legendes.

 

Reeds vroeger aangekochte tickets:
Wegens corona dienden we dit concert tweemaal te verplaatsen. Deze tickets blijven geldig mét behoud van de genummerde plaats. De tickethouders werden hiervan reeds persoonlijk via mail op de hoogte gebracht.


UItvoerder

Datum

31 okt 2021

Tijd

19:00

Prijs

€ 15,00

LOCATIE

Sint Annakerk Aldeneik
Hamontweg

Volgend Event

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *